106/365: future transport hub

We’ve been busy in the Atelier again today! To see the future “airport” in colour and to read the description, click on my Flickr link here.

Resident Artist at Ellergreen, Norris Green, Liverpool

Over the past 6 weeks, I have been lucky enough to work as resident artist with children at Ellergreen Nursery School in Norris Green, Liverpool, taking over the Activity Room to create mini-Atelier sessions with groups of children. The project responded to the theme of the 'garden area' within the nursery conservatory - a space which extends the indoor classroom to the outdoors (or vice versa). The project aimed to provide an insight into different materials, processes and working with an artist - for both staff and children, build confidence in verbal and non-verbal expressive languages, develop social skills and a bond between children working in smaller groups, while at the same time allowing the children to relax and have fun, outside of the typical classroom environment.

Each week, the project focused on different processes and themes as children explored a range of materials. Children's responses to different materials were observed and their interests informed the following sessions as they adapted to the new work space and way of working. Time was provided for children to adapt to new materials and it became clear that there was a core group of children who would request to turn up to the art studio each week with an expectation of what was to come. The session also extended to the outdoor play area which allowed children to interact with clay in a different way.  The project was well-timed before children finished the school term - some to prepare to move up to big school. Hopefully, they will take some of these small insights and experiences with them. 

 

Changing Rooms

Changing Rooms Installation, Mini Art Club, Manchester Art Gallery

This month's Mini Art Club interactive installation at Manchester Art Gallery questioned the use of space and the choices we make when we fill 'interiors' with collected, domestic objects. Responding to Matthew Darbyshire: An Exhibition for Modern Living, I wanted to develop an interior that would be somehow familiar yet fun, magical and slightly askew at the same time.  A blank canvas white interior provided the backdrop for moving through, with and around objects in space; sensory exploration and colourful, decorative mark-making. I framed the session title around the nineties - noughties BBC programme Changing Rooms which marked the beginning of an era of DIY, aspirational, 'luxury' interior design. Objects in the installation were also chosen to reference some of the spherical, circular forms and household/collectors' items found in Darbyshire's installations.

Participants moved through a number of spaces as part of the session, visiting the top-floor exhibition in the gallery, then down a level to the interactive Clore Art Studio and then finally down to the ground floor to explore and alter the specially created installation space downstairs.

Next month's session will be similar with a few extra fun surprises! Many thanks to Ted, Jess, Sarah and Stephanie for all their help and support.